The Space Between Us (2017)

Recensie The Space Between Us CinemagazineRegie: Peter Chelsom | 120 minuten | avontuur, drama, romantiek, science fiction | Acteurs: Asa Butterfield, Britt Robertson, Gary Oldman, Janet Montgomery, Trey Tucker, Scott Takeda, Adande ‘Swoozie’ Thorne, Sarah Minnich, Ryan Jason Cook, BD Wong, Lauren Myers, Morse Bicknell, Beth Bailey, Peter Chelsom, Carlo Gugino

What’s your favorite thing on earth? Dit is een oprechte vraag van Gardner Elliot, een zestienjarige jongen die op Mars is opgegroeid en – tot voor kort – nooit een voet op de aarde heeft gezet. Deze vraag lijkt ook aan het publiek te zijn gericht. Wat is jouw meest favoriete ding op de aarde? Of het nou regen, de natuur of een medemens is, het is belangrijk om erover na te denken en erbij stil te staan, want, lijkt de film te zeggen, het is best wonderbaarlijk dat we hier leven en dat we omgeven zijn door heel veel schoonheid, haast zonder dat we het merken. ‘The Space Between Us’ is een ode aan de wereld en de mensen die erop leven, maar laat tegelijkertijd ook zien dat wij mensen niet goed genoeg om gaan met de wereld en onze medemens. Om ons dit duidelijk te maken is er een buitenstaander nodig, iemand die ons kan wijzen op wat we hebben en hoe we ermee om zouden moeten gaan.

Aan het begin van ‘The Space Between Us’ geeft dr. Nathaniel Shepherd een toespraak voorafgaand aan de lancering van een nieuwe missie naar Mars, om daar mogelijkheid tot leven te creëren. Hij geeft voorbeelden van klimaatverandering en het opraken van fossiele brandstoffen, wat desastreuze gevolgen kan en zal hebben voor de leefbaarheid op de aarde. De toekomst moeten we ergens anders zoeken. Dit lijkt voor sommigen onder ons misschien vergezocht, zo’n vaart zal het ten slotte niet lopen, maar dit lijkt toch de (wetenschappelijke) realiteit te zijn. Ook in het echte leven zijn ze druk bezig met het ontwikkelen van ruimtevaarttechnologie dat ons uiteindelijk op Mars moet brengen. Voorloper hierin is Elon Musk (van Tesla Motors), die in ‘The Space Between Us’ lijkt te worden gepersonaliseerd door Gary Oldman (dr. Shepherd).

Tijdens de reis naar Mars blijkt dat de hoofd-astronaut, Sarah Elliot, zwanger is. Haar kind ontwikkelt zich in ‘zero gravity’ en groeit op in een omgeving met een veel lagere zwaartekracht dan de aarde. Dit heeft tot gevolg dat hij nooit naar de aarde zal kunnen gaan, omdat zijn lichaam dat niet aan kan. Dit kind is Gardner. Als we hem zestien jaar later tegenkomen leeft hij een rustig en beschermd leventje ‘in een bubbel’, op Mars, terwijl hij wordt opgevoed en opgeleid door wetenschappers. Op de één of andere manier heeft hij contact met Tulsa, een meisje op aarde, met wie hij videochat. Gardner wil naar de aarde, voor Tulsa én om zijn vader te zoeken. Nadat de nodige voorbereidingen zijn getroffen (onder andere operaties en fysieke training) is het zover: Gardner gaat naar de aarde. En als hij hier komt is hij overweldigd, zoveel kleuren, zoveel mensen, zoveel mogelijkheden. Met Tulsa begint hij aan een zoektocht – en roadtrip – naar zijn vader. Gardner is een goedgelovige, naïeve, onervaren ‘wereldganger’. Tulsa, een meisje dat van pleeggezin naar pleeggezin gaat, is boos op de wereld en op iedereen. Zij, en wij met haar, mag van Gardner leren om met nieuwe ogen naar de wereld te kijken.

Asa Butterfield (bekend van ‘The Boy in the Striped Pyjamas’ en ‘Hugo’) speelt een overtuigende Gardner, met oprechte verbazing en verwondering over de meest normale dingen op aarde (zoals een paard). Hij heeft zichzelf een speciaal loopje aangeleerd (vanwege de verschillende zwaartekracht op aarde en op Mars) en blijft uitstekend in zijn rol. Zijn verwondering en naïviteit zorgt voor een aantal grappige momenten en dat geeft iets meer luchtigheid in de toch vrij serieuze film. Samen met Britt Robertson (‘The Longest Ride’, ‘Mother’s Day’) vormt hij een schattig koppel.

‘The Space Between Us’ wordt begeleid door bekende muziek van onder andere James Bay, wat vooral bij de wat jongere kijkers op herkenning zal stuiten, maar wat, ook als je de muziek niet kent, een goede toon zet voor de sfeer van de film.

Ondanks de diepere betekenis die je in de film kan vinden (we moeten blij zijn met de wereld en de mensen om ons heen, en er daarom ook voorzichtig mee om gaan), is ‘The Space Between Us’ niet meer dan een gemiddelde film. Het verhaal voelt soms wat geforceerd aan en ondanks de goede acteerprestaties is het niet altijd even overtuigend. Wel zitten er een aantal leuke referenties in ‘The Space Between Us’ naar andere (oude) films. Bijvoorbeeld ‘North by Northwest’, waaraan wordt gerefereerd met een vliegtuigscène, maar nog belangrijker ‘Der Himmel Über Berlin’ (1987), een film die Gardner kijkt op Mars. De film lijkt te suggereren dat Gardner en Tulsa elkaar zien als de engel, een wezen dat niet aan hen gelijk is maar waarvan ze beide zouden willen dat het wel zo was. Er spreekt een onbereikbaarheid uit, maar ook een zorgzaamheid. Helaas zal dit symbolisme aan het grootste gedeelte van het publiek van ‘The Space Between Us’ niet zijn besteed.

Er zit meer in en achter het ambitieuze ‘The Space Between Us’ dan je op het eerste gezicht zou denken, wat wellicht niet helemaal tot z’n recht komt, maar zolang het ons als publiek aan het denken zet over de wereld en onze taak daarin heeft de film toch zijn doel bereikt.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 3

Bioscooprelease: 23 februari 2017
DVD- en blu-ray-release: 5 september 2017